3+1 tipp szőnyegtisztításhoz, ha háziállataink vannak

Kevés olyan boldog pillanat van az életünkben, mint amikor elkötelezzük magunkat egy nagyobb háziállat mellett, legyen szó kutyáról vagy macskáról. Ezeket a jószágokat ma már családtagként kezeljük, és néha csendes, néha hangos jelenlétükkel csempésznek örömet a mindennapjainkba. Ám bármennyire is vágnak tündéri arcot, a takarításból nem igazán veszik ki a részüket, inkább a munkához adnak hozzá akaratukon kívül - főleg, ha a lakás tele van szőnyeggel, vagy padlószőnyegburkolatot választottunk hajdanán. A sok szőrtől és a kintről behozott szennyeződésektől nem egyszerű megszabadulni, de nem lehetetlen. Cikkünkben hozunk néhány ötletet arra, mit tehetünk, hogy teljes boldogságban éljünk kedvenceinkkel, a lehető legnagyobb tisztaságban!

1. Maradjunk nyugodtak!

Legyenek bármennyire is jól képzettek kisállataink, a rendetlenséget mágnesként tudják vonzani. A hirtelen okozott kupitól, a piszkos mancsnyomokon át az elhullajtott szőrig eszméletlen sok tisztítási feladat terhelődik ránk - és ennek egyik leggyakoribb áldozata a szőnyeg lehet. Nem szándékosan, de a bolyhos, puha felület remek játszópajtás lehet, vagy éppen kitünő fekvőhely, és ez meg fog látszani.

Bármennyire is felidegesíthet minket ennek a látványa, fontos, hogy őrizzük meg a hidegvérünket. Ne feledjük, hogy a kis kedvencünk nem szándékosan akart minket felbosszantani - ráadásul a legtöbb állat nem tudja összekötni korábbi tettét a későbbi leszidással vagy kiabálással, így az annyit ér, mint a falra hányt borsó. Inkább tereljük át másik szobába a háziállatot, vagy kérjük meg egy családtagunkat, hogy foglalkozzon vele, amíg mi orvosoljuk a problémát. A figyelmünket tereljük vissza a szőnyeg minél hamarabbi kitisztítására, így gyorsabban megoldhatjuk és akár megelőzhetjük a nagyobb fokú károsodásokat.

2. Nem ússzuk meg szárazon a piszkos tetteket

A kiborult virágföld és az összegyűlt szőrök tánca a porcicákkal klasszikus száraz szennyeződés, amiket hamar fel lehet takarítani egy kézi porszívó segítségével. Ha cicánk vagy kutyánk alapvetően nem okoz sok szennyeződést, csupán a szőrét hullajtja az átlagnál nagyobb mértékben, akkor érdemes beruháznunk egy robotporszívóra. A robotporszívó teszt alapján könnyen megtekinthetjük, melyik az a típus, ami a mi szempontjainknak a leginkább megfelelő.

Ezeket okostelefonunkon keresztül beprogramozhatjuk aszerint, hogy bizonyos napokon önállóan kitakarítsák a teljes lakást vagy bizonyos szobákat. A legtöbb kompatibilis a padlószőnyegekkel, és remekül feltakarítják a mindennapi koszt. Ráadásul csendesebbek a hagyományos porszívókhoz képest, így kedvenceink sem fognak megriadni az általuk okozott zajtól. A legújabb típusok már felmosó funkcióval is működnek, ami dupla könnyebbség, hiszen a nehezebb vagy folyadék alapú szennyeződéseket szintén hamar feltakarítják.

3. Klasszikus tisztítás mesterfokon

A robotporszívók remek eszközök arra, hogy a mindennap felgyülemlő piszkokat eltüntessék szem elől - ám teljesen kiiktatni a klasszikus porszívót nem tudják egy háziállatos otthonból. A hosszú szárú szőnyegekre nem tudnak felmenni a kedvencünkkel szemben, így annak a kitakarításához célszerűbb, ha egy álló porszívó teszt alapján kiegészítő készüléket választunk.

A tipikus és közismert porszívók kapacitása és tartálya magas teljesítményű, és komoly szívóerejükkel a legszűkebb helyekről is képesek kiszívni a port és az atkákat, vagy felszedni az esetleges szennyeződéseket. Kompatibilisek a szőnyegpadlóval és a hosszú szárú szőnyegekkel egyaránt, sőt még a textilkanapékkal is, így seperc alatt gyönyörű tisztává képesek változtatni azokat. Szerencsére a modernebb típusok már alacsonyabb zajleadással működnek, így a kedvenceink sem fognak világgá szaladni. Éppen ellenkezőleg: némelyik kutya és macska kifejezetten élvezi, ha kicsit átmasszírozzák őket a szívókával - így két legyet ütve azonnal megszabadulhatunk a szőrtől. Bizonyos porszívók pedig külön vizes tartállyal működnek, ezért a kisállat vizeletét is képesek kiszipolyozni a szőnyegből.

Plusz tipp a szőnyegtisztításhoz

Ha állatbarát technikával szeretnénk kitisztítani a szőnyeget, válasszunk természetes alapanyagokat! Olyan bio-enzimes tisztítószereket vásároljunk, amik képesek kiiktatni a kellemetlen szagokat és foltokat egyszerre. Ha házilag szeretnénk összeállítani egy környezetbarát tisztítószert, akkor egy üres szórófejes flakont töltsünk fel két evőkanál sütőporral és töltsünk rá fél pohárnyi, 20%-os fehérecetet, valamint pár csepp teafaolajat. Miután lement a hab, higítsuk fel a tartályt vízzel. Illatósítónak tehetünk hozzá eukaliptusz vagy menta illóolajokat is minimális mennyiségben. A kész elegyet permetezzük rá a szennyezett felületre, majd egy éppen nedves rongy segítségével dörgüljük át. Ismételjük meg, ha száradás után még nyoma van.

Egy jól kiválasztott porszívóval nagyban megkönnyíthetjük nemcsak saját életünket, de a kis kedvencünkkel való együttélést is.

A fotó forrása: N K / Shutterstock.com