Hogyan igazítsd a szobádat a karácsonyfa köré?

Habár a karácsonyfa egy szezonális darab, sokunkat gyermeki rajongás járja át, amikor a polc tetejéről vagy a garázs mélyéről elővesszük a dobozást, vagy elszaladunk a piacra megvenni az idei kedvencünket. Sokszor mégis elfelejtjük, hogy mennyi helyünk van igazából a fa körül, ami miatt néha kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Ezért hoztunk néhány tippet, hogyan rendezzük be a szobát és közben a fában se essen kár - így nem vész kárba sem az időnk, sem az energiánk!

A helyigény

Mindig fontoljuk meg, idén mennyi helyünk van a fához. Ha új családtagunk van, esetleg elköltöztünk vagy a lakást alakítottuk át, akkor egyáltalán nem olyan feltételekkel kell számolnunk, mint korábban. Gondoljuk át, hogy hová szoktuk tenni a fát, és vajon idén is az lesz-e az ideális helye? Fontoljuk meg azt is, hogy milyen bútorokat kell esetleg áthelyezni, vagy mely ajtók lehetnek útban.

Tudjuk már, hogy melyik bútornak hol lesz a helye és hová tennénk a fát? Szuper, ezután vegyük fontolóra a a fókuszpontot is. Az adott szobában honnan lesz a leginkább élvezhető a fa? Mennyire kerül közel a kandallóhoz, és az biztonságos távolságra van-e tőle? Élvezhető lesz a fotelből nemcsak a fában gyönyörködés, de a televíziózás is gondtalanul folytatható? Ezt a legjobban úgy tudjuk elllenőrizni, ha még kibontás előtt felmérjük a lakás és az adott szoba legforgalmasabb szakaszait, valamint a székekkel ellátott pihenőpontokat.

Ha azt látjuk, hogy nem fog elférni a család a lakásban, akkor válasszunk kisebb fát, ami egy erre kijelölt kis asztalon is elférhet. Mindig az legyen szem előtt, hogy az otthon élőknek és a vendégeknek mi lehet a legkényelmesebb megoldás, amely egyben szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Egyező stílus kívül-belül

Amennyiben megtaláltuk a legjobb helyszínt a fának, elkezdhetünk gondolkodni a kellékeken. A karácsonyi dekorációk használatát elkezdhetjük már a bejárati ajtónál: akasszunk fel koszorút vagy színes boát a rácsra, vagy kössünk fel szívhez szóló üzeneteket. A lábtörlőn lévő felirat is lehet hívogató vagy vicces.

Ezután az előszobából haladva mérjük fel a lakást. Takarítsunk ki és tegyük el a felesleges használati vagy szezonon kívüli dekorációs tárgyakat. A tisztaság után jobban látni fogjuk, hol és mennyi helyünk van a különböző díszek elhelyezésére.

Játszunk a fényekkel

A téli időszakban sokkal kevesebb természetes fényhez jutunk, ezért természetes, hogy vágyakozunk utána. Ezt a különböző fényekkel tudjuk pótolni: válogassunk össze semleges vagy meleg fényű izzókat, valamint vegyünk hasonló fényfüzéreket, amikkel a lakás sötétebb pontjait bevilágíthatjuk. A hatás lenyűgöző lesz, hiszen a légkört barátságosabbá teszi, és nemcsak a vendégek, de mi is komfortosabban fogjuk magunkat érezni.

Ha igazán meg akarjuk bolondítani a fényjátékokat, akkor válasszunk színes izzósorokat, amiket a polcokon futtatunk végig, akár a konyhában, a nappaliban vagy a hálóban.

Bolyhos-puha kellékek

Bizonyos bútorok anyaga, mint a kanapéé nem változtatható meg - de a karácsonyi dekoráció kiegészítők azonnal feldobhatják! Válasszunk olyan párnahuzatokat, amik az ünneppel kapcsolatos motívumokkal ellátottak, és szerezzünk be nagy takarókat, amikbe belebugyolálhatjuk magunkat a hideg téli estéken. Ügyeljünk a textilek puhaságára: egy selymes vagy bársonyos tapintás máris javítani fogja a hangulatunkat.

Ebben az időszakban akár a szőnyeget is lecserélhetjük: válasszunk olyat, ami hosszú szálú, és kellően sűrű ahhoz, hogy kényelmesen elfeküdhessenek rajta a gyerkőcök, miközben kibontják az ajándékokat.

A karácsonyfa dekorációi is lehetnek puhák: egy plüssből készült dísz vagy egy szőttes játék ellensúlyoz mindenféle kimért komolyságot.

A fotó forrása: Ewalds.hu