Hogyan válasszunk helyesen függönyt

Úgy gondolja, hogy a függöny egy polgári csökevény, amely egy modern lakásba egyáltalán nem való? Vannak azonban olyanok, akik nem osztják ezt a véleményt és továbbra is szép függönyökkel díszítik ablakaikat. Az ablak új külsőt kap, a szoba nem lesz annyira hangos, és a függöny hangulatosabbá teszi a belső teret. Nézzük meg, hogy milyen termékeket kínál a jelenlegi piac, és hogyan lehet eligazodni közöttük.

A Furnio.sk weboldalon kiváló függönyöket talál

Vászonkép ANYÁM - Salvador Dalí (reprodukció 80x60 cm)
11390,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
Vászonkép Adolph Menzel - Építési telek fűzfákkal (reprodukcie obrazov)
12530,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
Vászonkép Paolo Veronese - Krisztus a Levi házában (reprodukcie obrazov)
24150,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
Mendola Interior
Mendola Belső függöny, Aral, 140x260 cm, poliészter, kék
12494,00 Ft
Mezoni.hu
Raktáron
A termék részletei

Milyen anyagból készülnek a függönyök

Ha átböngészi a lakberendezési áruházak függönykínálatát, azt fogja tapasztalni, hogy a választék valóban nagyon változatos. A rendelkezésre álló mintázatok. És ugyanúgy a rendelkezésre álló anyagok. A függönyök leggyakrabban 100% poliészterből készülnek. Fő előnye, hogy nem gyűrődik, színtartó és a napfénnyel szemben ellenálló. Ráadásul a poliészter nem szívja magába a nedvességet, így a fürdőszoba ablakán és minden olyan helyen, ahol magasabb páratartalom várható, szintén használható.

A függönyt úgy kell kiválasztani, hogy minél jobban illeszkedjen a belső térhez. Hangsúlyoznia kell annak stílusát. Ugyanakkor a sötétebb helyiségekbe válasszunk világos voile függönyöket. Ezzel szemben, ahol sok a fény, ott egy sűrű szövésű, mintás függöny a megfelelő választás.

Vitrázsfüggönyök

Például, ha egy népi stílusban berendezett lakásról van szó, akkor egy vitrázs függöny jól illik hozzá. Ez nem fedi le az egész ablakot, mivel ezek rövid függönyök. Hosszméretük 30-tól 90 cm-ig terjed. Tökéletes kisebb konyha- vagy étkezőablakokhoz. Elhelyezheti az ablak aljára, de akár a tetejére is, vagy választhatja mindkettőt, úgy, hogy a felső függöny kissé hosszabb legyen, mint az alsó. Bár a vitrázs függönyök leggyakrabban a kedvelt fehér színben kaphatók, találhatunk belőlük színeseket is, például rózsaszínűt, ezüstöt vagy zöldet. Ezek leggyakrabban voile-ból készülnek.

Szelíd voile függönyök

A voile függöny első ránézésre fátyolra emlékeztet. Végül is a voile franciául fátylat jelent. Ez egy könnyű, rácsos szövésű, sima és élesen sodrott fonalból készült, sima szövésű anyag. A függönyökhöz szintetikus fonalat használnak. A voile lehet fehér színű, de lehet színes mintás vagy nyomtatott is. Az ablakon könnyednek hat és úgy néz ki, mint egy pókháló.

Válasszon olyan függönyt, ami jól kiegészíti az otthona stílusát

Albani
Albani Evi függöny, rövid, 140 x 45 cm
5945,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
4Home
4Home Jungle függöny, 140 x 245 cm, 140 x 245 cm
4345,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
Vászonkép LÁNY A VÁZA VIRÁGGAL - Stanislaw Wyspiański (reprodukció 50x40 cm)
5750,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
4Home
4Home Adriana függöny, 300 x 150 cm + 200 x 250 cm, 300 x 150 cm + 200 x 250 cm
7295,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei

Luxus minőségű hímzett függönyök

A hímzett függönyök szépen mutatnak az ablakokon, és a hímzés lehet csak a széleken vagy a függöny teljes hosszában. Ez a fajta csipkés függöny mintha azt sugallaná, hogy a nappaliban vagy a hálószobában kapjon helyet, amelyhez romantikus hangulatot kölcsönöz. A hímzett függöny a luxus és az egyediség érzését kelti. A gyártók leggyakrabban virágmotívumokat vagy geometriai formákat hímeznek a függönyökre, fehér színben.

Mintás zsakard függönyök

A zsakard szövésű függönyök hagyományos függönyök közé tartoznak. Végződésük lehet bordűrrel, fehér vagy színes motívummal díszített. A lakás vagy ház minden helyiségébe jól illenek, ráadásul különböző hosszméretekben kerülnek értékesítésre, így választásuk a belső tér egyes ablakaihoz igazítható. Választhatunk szőtt virág-, geometrikus- vagy absztrakt minták közül.

Hogyan állapítsuk meg a megfelelő függönyméretet

Új függöny vásárlásakor elsősorban a szélességére és magasságára kell összpontosítani. Ami a magasságot illeti, ajánlott, hogy a függöny a radiátorok felett végződjön, ha azok vannak a szobában. Ez nem akadályozza a hőáramlást. A függöny szélességéhez ismernie kell az ablak szélességét. A mérésnél figyelembe kell venni, hogy a függöny az ablak mindkét szélén kissé túlnyúlik az ablakon. Ha megvannak a méretek, az eredményt szorozza meg kettővel. Ez azért van, hogy a függöny az ablakon szépen redőzött legyen. Ha pontosan az ablak szélességével megegyező szélességű függönyt vásárolna, nem tudná redőzni. A redőzés közben lágyabb megjelenést eredményez, ezért kívánatos. Ha azonban nem akarja túlságosan redőzni a függönyt, adjon a hosszához mindkét oldalon körülbelül 30-40 centimétert.

Fontos a függönyök megfelelő mérete

Vászonkép ANYÁM - Salvador Dalí (reprodukció 80x60 cm)
11390,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
4Home
4Home Paris sötétítő függöny lila, 150 x 250 cm
10795,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
4Home
4Home Adriana függöny, 450 x 150 cm, 450 x 150 cm
7645,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
Eurofirany
Eurofirany függöny, Lexy, 140x250 cm, poliészter, szürke
4568,00 Ft
Mezoni.hu
Raktáron
A termék részletei

Mit szólna egy íves függönyhöz

Manapság már lehet olyan kész függönyt is vásárolni, amely ívesre van vágva és szépen mutat az ablakon. Az ablak teljes területét tehát általában nem fedi le, de ez egyáltalán nem baj, mert az ablak alsó szélénél véget érhet. Ezért nem áll fenn az, hogy az ablakon keresztül be lehet látni a szobába. Beszerezhet azonban olyan íves függönyt is, amely csak az ablak feléig ér. Ez a változat is nagyon szépen néz ki.

Eredeti zsinórfüggöny

A zsinórfüggöny eltér a hagyományos függönyöktől. Ahogy a neve is sugallja, szorosan egymás mellett lévő vékony húrokból áll. Ezek képesek akár mintát is alkotni, és amikor egy enyhe szellő beléjük kap, hullámozni kezdenek. A zsinórfüggöny a nappali, az étkező, a hálószoba és a konyha bármelyik ablakán jól mutat. Egy érdekes részletet képez a helyiségben. Ez még tovább fokozható azzal, hogy a zsinórokat olyan fonatokba fonjuk, aminek csak a fantáziánk szab határt.

Készfüggönyt vásároljunk, vagy inkább méterben

Amikor új, modern függönyt vásárol lakásába vagy házába, választania kell aközött, hogy készfüggönyt vagy méterárut válasszon? Miben különböznek egymástól? A leglényegesebb különbség abban áll, hogy egy darab készfüggönnyel minden készen áll ahhoz, hogy a függönyt egyszerűen csak felfüggessze a tartóra. A méteráru formájában beszerzett függöny egy hosszú darabból van kivágva, így annak széleit a varrógépen még le kell varrni. Manapság ezt a szolgáltatást már maguk a függönyöket árusító üzletek is kínálják. Végül is nem várható el, hogy mindenkinek legyen otthon varrógépe. Lehet, hogy egy kicsit többet kell fizetnie, de nem kell vele többet dolgoznia. Természetesen, ha van otthon varrógépe, amelyet ráadásul még használni is tudja, akkor gyerekjáték lesz a függönyök széleinek a behajtása.

Tipp a modern függönyökhöz

Vászonkép Adolph Menzel - Építési telek fűzfákkal (reprodukcie obrazov)
12530,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei
Albani
Albani Evi függöny, rövid, 140 x 45 cm
5945,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
4Home
4Home Magdalena függöny, 350 x 175 cm
6345,00 Ft
4home.hu
Raktáron
A termék részletei
Vászonkép FRESH BREEZE OF SANDY HOOK - William Bradford (reprodukció 50x30 cm)
7130,00 Ft
Kephaz.hu
Raktáron
A termék részletei

Milyen függönyt válasszunk minimalista berendezésű otthonunkba

A függönyök jól használhatók még az olyan otthonokban is, ahol a minimalizmusnak nagy szerepe van. Az első választás ilyen esetben az egyszerű, feleslegesen nagy minták vagy hímzések nélküli függöny lehet. Ilyen esetben legjobb megoldásként a voile függöny kínálkozik, amely rendkívül egyszerű és szép megoldás is egyben. Ha viszont a zsakard függöny mellett dönt, inkább olyant válasszon, amelyikbe a minta be van szőve, például egy keskeny szegély formájában. Ez nem lesz zavaró.

Hogyan mossuk a függönyt

A függönyök mindenekelőtt a rajtuk megtapadt porral szennyeződnek. Ha ki akarja mosni őket, kövesse a következő eljárást. Először is, a függönyöket egy éjszakára áztassa be hideg vízbe áztatószer vagy áztatósó hozzáadásával. Ez megszabadítja a függönyt a legnagyobb szennyeződésektől és portól. Tekintettel arra, hogy a legtöbb függöny 100% poliészterből készül, legfeljebb 30°C-on mossa őket. Ez meghosszabbítja az élettartamukat. Az ettől melegebb víz nem tesz jót a függönyöknek.

Válasszon kímélő mosóprogramot, és a dob csak félig legyen tele, hogy a függönyöknek sok helyük legyen a mosógépben és ne gyűrődjenek. Általános mosópor használható. A függönyök csavarásánál viszont óvatosan járjon el, mert ez egyáltalán nem tesz jót nekik. Ha mégis a csavarás mellett dönt, csak legfeljebb 300 fordulatszámon tegye. A legjobb, ha a víz szabadon csöpög ki a függönyökből, például a kád fölött.

A fotó forrása: WorldWide / Shutterstock.com