Válassza ki a legmegfelelőbb szőnyeget. A lakásszőnyegek előnyei és főbb típusai

A ma kapható padlóburkolatok választéka rendkívül változatos. Választhat fapadló, laminált padló, csempe, vinil és természetes linóleum közül. Ne feledkezzen meg azonban a hagyományos szőnyegekről sem, amelyek a mai napig semmit sem veszítettek vonzerejükből. Mi az, amit nem tud róluk?

Sedef K80_150 Szőnyeg - világosbarna-rózsaszín
9600,00 Ft
Pepita.hu
Raktáron
A termék részletei
ALL NATURE
ALL NATURE szőnyeg natúr, rojtokkal 90 x 60cm
7990,00 Ft
Butlers.hu
Raktáron
A termék részletei
Zala Living
Cook & Clean Coffee Choice szürke futószőnyeg, 45 x 140 cm - Zala Living
12990,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
Kendra K160_235 Szőnyeg - bézs-bordó
39800,00 Ft
Pepita.hu
Raktáron
A termék részletei

Egy kis szőnyegtörténelem

Az emberek már az ókorban is törekedtek arra, hogy az otthonuk hangulatos legyen. A szőnyegek ezt a célt szolgálták, kellemes érintést és kényelmes pihenőhelyet biztosítva. Első említésük a vaskorból származik, az Altáj vidékéről. Végül is Ázsia volt az első kontinens, ahol elkezdődött a szőnyegkészítés. Ebben különösen Perzsia jeleskedett, ahol a kézzel csomózott szőnyegek gyapjúból, pamutból vagy selyemből készültek, tehát olyan anyagokból, amelyek akkoriban a lakosság rendelkezésére álltak. A szőnyegeket azonban nemcsak a padlóra fektették, hanem eredeti gobelinként a falak díszítésére is használták. Leginkább a jómódú rétegek házaiban voltak jelen. A szőnyegeket eredetileg egyenként szőtték, a mintázatokat pedig a mérethez igazították. A múlt század közepén aztán a piacon megjelentek a méterre vásárolható szőnyegek, amelyek funkciója elsősorban a teljes padlófelület lefedése volt.

Milyen előnyöket kínál a szőnyeg

Érdemes manapság még mindig szőnyeget tartani a lakásban, amikor már annyi padlóburkolat típus létezik? Talán Ön is felteszi magának ezt az alapvető kérdést.

Mi lehet erre a válasz? Mindenki maga dönti el, hogy mit vásárol az otthonába. A szőnyegek azonban továbbra is népszerűek maradnak, mivel számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek:

  • puha tapintás - mezítláb is járhatunk rajtuk, mert nem vonják el a láb hőjét és hőszigetelő szerepet is betöltenek.
  • csillapítják a zajt, ami más típusú padlóburkolatok esetében nem így van. A szőnyegek ezért különösen gyermekszobákba alkalmasak.
  • megkötik a port, aminek köszönhetően nem kavarodik fel a levegőben - ez is a szőnyegek egyik pozitív tulajdonsága.
  • Ezenkívül a megfelelő mintázat és anyag kiválasztásával a belső tér jellegzetes pontjává is válhatnak.​

Miből készülnek a szőnyegek

Korábban az embereknek olyan természetes anyagok álltak rendelkezésükre, mint a pamut, a gyapjú, a selyem és a kender, ezért a szőnyegeket ezekből készítették. A szövők ügyességének köszönhetően akár művészi kialakítású szőnyegek is készültek, ami a mai napig is fennáll. A műszálak megjelenésével, mint pl. a polipropilén, a poliamid vagy a poliészter, a szőnyegek anyaga bővült. A szőnyegek piacán manapság egyaránt megtalálhatók a természetes és a mesterséges anyagokból készült termékek. Ha gyermekszőnyeget keres, részesítse előnyben a könnyen karbantartható szintetikus anyagokat. A gyerekszobában általában elég nagy a mozgás, és nem ritka, hogy a gyerekek a szőnyegen heverve festenek vagy rajzolnak, ami sokszor valamilyen balesettel végződik. A műszálas szőnyeg jobban tisztítható, mint a természetes szálakból készült. Másrészt, a hálószobába vagy a nappaliba - szemet gyönyörködtető dizájnelemként - nyugodtan beszerezhet egy drágább szőnyeget.

Flair Rugs
Sparks sötétszürke szőnyeg, 60 x 110 cm - Flair Rugs
9290,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
Flair Rugs
Equinox rózsaszín juta futószőnyeg, 60 x 230 cm - Flair Rugs
33900,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
Zerbelli
Farhona kisméretű szőnyeg / lábtörlő, 75 x 52 cm - Zerbelli
8990,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
DODO
ATENA barna szövet szőnyeg
64790,00 Ft
Dodo.hu
Raktáron
A termék részletei

Természetes fonalakból készült szőnyegek

A természetes szálú szőnyegek a legdrágábbak közé tartoznak. Ez gyakran nagyobb összegű befektetést jelent de mindenképpen megéri. Ezek a szőnyegek hosszú élettartamúak és az értékük idővel nől.

Pamut szőnyegek

Ami első pillantásra feltűnik a pamutszőnyegben, az a többihez képest a puhasága. A pamut kellemes tapintású, antiallergén, ezért alkalmas az allergiások számára. Számos színárnyalatból választhatunk, ezeket a szőnyegeket gyakran egészítik ki bojtokkal, és viszonylag könnyen karbantarthatók. Különösen azért, mert a pamut jól tűri a tisztítószerek használatát, így otthon, saját magunk is kitisztíthatjuk.

Gyapjú szőnyegek

A gyapjú a szőnyegkészítés hagyományos anyaga. Minősége évszázadok óta ismert, hiszen az első gyapjúszőnyegeket már az ókorban szőtték. Az ázsiai szőnyegkészítők tudása és tapasztalata generációról generációra szállt, így ma is élvezhetjük művészetüket. A perzsaszőnyegek jó befektetésnek számítanak, hiszen kiváló a minőségük és hosszú ideig kitartanak. A gyapjúból készültek élettartama akár fél évszázad is lehet. Ez elsősorban a gyapjúszálak rugalmasságának köszönhető, amely ellenáll a kopásnak. Megfelelő ápolás mellett a gyapjúszőnyeg semmit sem veszít a vonzerejéből. Kiválóan szigetel, ezen felül magába szívja a nedvességet, és a tűzzel szemben is meglehetősen ellenálló, bár maga a gyapjú nem tűzálló. Ugyanakkor lassan ég és égés közben nem termel káros anyagokat.

Universal
Bianca Abstract szőnyeg, 140 x 200 cm - Universal
47900,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
Vitaus
Flora fehér-szürke szőnyeg, 80 x 150 cm - Vitaus
14990,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
INSPIO
Modern gyerekszobaszőnyeg - Ugróiskola
38000,00 Ft
Inspio.hu
Raktáron
A termék részletei
DODO
ZANZIBAR kék juta szőnyeg
110890,00 Ft
Dodo.hu
Raktáron
A termék részletei

Selyemszőnyegek

A selyem luxusanyagnak számít és a belőle készült szőnyegek is luxusnak számítanak. A tapintásuk rendkívül puha. A csillogás és a tökéletes kivitelezés jellemzi őket. A selyemszőnyegek meglehetősen drága befektetésnek számítanak. A bonyolult minták általában gondosan kidolgozottak és egy ilyen szőnyeg valóban központi elemet képez a belső térben.

Szintetikus szálak

A szintetikus szálakból készült szőnyegek olcsóbbak és kevésbé tartósak. Vegye figyelembe továbbá, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken - például a bútorok alatt vagy a közlekedő útvonalakon - hajlamosak a tömörödésre és a szálak károsodására.

Poliamid szőnyegek

A poliamid rendkívül rugalmas, erős és tartós szál. Jól ellenáll a vegyi anyagoknak. Fő előnye az egyszerű és az alacsony beszerzési ár, aminek köszönhetően rendkívül népszerűvé vált a modern szőnyegek gyártásánál.

Polipropilén és poliészter szálakból készült szőnyegek

Alacsony nedvszívó képességüknek köszönhetően a polipropilén anyagú szőnyegek a külső környezetben is használhatók. Jellemző rájuk a nagy kopás- és vegyszerállóság, ráadásul csak kis mértékben bolyhosodnak. A magas hőmérsékletnek vagy a napfénynek való ellenállás tekintetében lehetnek hátrányai.

A poliészter szál színtartóságot és élénk színeket biztosít. A poliészter szőnyegeket leggyakrabban a háztartásokban és a kereskedelem területén használják, kisforgalmú helyiségekben. Napjainkban a gyártáshoz alapanyagként újrahasznosított PET-palackokat használnak fel, ami környezetkímélő.

Universal
Shanghai Liso antracitszürke szőnyeg, 57 x 110 cm - Universal
12990,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
Muffik
Muffik Szenzoros ortopédiai Szőnyeg 11db - Többféle
22089,00 Ft
Pepita.hu
Raktáron
A termék részletei
Universal
Ricci Sunflowers futószőnyeg, 52 x 100 cm - Universal
8990,00 Ft
Bonami.hu
Raktáron
A termék részletei
RS OFFICE Székalátét, kemény felületre, L forma, 150x120 cm, RS O...
36830,00 Ft
Pepita.hu
Raktáron
A termék részletei

Méteres- vagy darabszőnyeg?

A szőnyegeket darabra vagy méteres méretekben árusítják. Ha egy egész területet kell lefednie, válassza a méterre vásárolhatót. A kínálatban akár 5 m szélességű szőnyegek is vannak. Ezek rendszerint szintetikus szálakból készülnek. A futószőnyegek - keskeny szőnyegek, amelyet leggyakrabban folyosókon használnak - szintén méterre kaphatók. A darabszőnyegek szintén mű- vagy természetes fonálból készülnek, különböző mintázatokkal és színekben. Egyaránt beszerezhetők keleti motívumokkal és modern mintázatokkal. A darabszőnyegek népszerű kiegészítői a nappalinak, az ülőgarnitúra elé helyezve, vagy az étkezőben, a hálószobában és a gyerekszobában is jól mutatnak.

Hogyan ápoljuk a valódi gyapjúszőnyeget

Ha valódi gyapjúszőnyeg van az otthonában, kissé több törődést igényel, mint egy műszálas szőnyeg. Közepes fokozaton, rendszeresen porszívózza fel, de ne használjon olyan kefét, amely károsítaná a szőnyeget. Ha van rá módja, rázza ki a szőnyeget, hogy megszabaduljon a portól. Nyugodtan használjuk az elődeink módszerét, akik télen fagyos időben a hóra fektették a szőnyegeiket és jól kiporolták. A szennyeződések eltávolítására csak vizet és mosószappant használjon. Szivacs segítségével képezzen habot, és ezzel tisztítsa meg a szőnyeget.

A szőnyegek csoportosítása szálhosszúság szerint

A szőnyegeket a felhasznált anyagokon kívül a szálhosszúság szerint is különböznek. Alapvetően érvényes, hogy a rövidebb szálhosszúságú szőnyegek kevesebb gondoskodást igényelnek.

  • A buklé szál nélküli, vékony szőnyeg, amelyet nagy forgalmú helyiségekben alkalmaznak. Mivel nem taposódik le ellenállóbb a sérülésekkel szemben. Jól tisztítható és a beszerzési ára is előnyös, emellett rendkívül tartós.
  • A shaggy szőnyegek ezzel ellentétben akár több centiméter hosszú szálakkal készülnek. Ezek többnyire dizájn-szőnyegek, amelyeket a nappaliban, a hálószobában és a gyerekszobában is elhelyezhet. Kellemes komfortot nyújtanak, puhák és finomak, ami különösen mezítláb járáskor érezhető. Jellemzőjük, hogy a szőnyeg szála nem egy irányban, hanem különböző irányokban fut, ami a szőnyegnek vonzó megjelenést kölcsönöz.

A szőnyegek ma is fontos szerepet játszanak a lakások berendezésénél. Növelik a komfortosságot és járáskor kellemes és puha érzést nyújtanak.​


Kép forrásának előnézete: Followtheflow / Shutterstock.com